lørdag 23. februar 2013

Takk!

Dette bilde er tatt julen 2012

Nå har vi fått den heftigste restaureringen litt på avstand. Vi har bodd i huset hele tiden underveis, og kona i huset har full jobb på utsiden av huset. De største gledene nå er at vi kan bruke 1/3 mer av huset. Tidligere brukte vi Gamlestua nærmest på trass. Det var svært gulvkaldt her, og vi fyrte med ved og strøm det vi klarte for å kunne ha folk på besøk her. I rommene over Gamlestua har det bare vært (lett) rot. Dette er rom som vi ikke har kunnet benytte. Dårlig bæring (som skyldes råte mellom etasjene) gjorde at disse 50 kvm ikke kunne benyttes. Dette har medført at våre 3 barn har måtte dele på 2 soverom. Nå har vi tatt i bruk 2. etasje over eldste del, noe ungdommen setter pris på!

Det er nå vannbåren varme i det meste av husets 1. etasje. Det å kunne bruke Gamlestua hele året, er en glede. Tidligere klarte vi å holde liv i juleblomstene med strøm og hard vedfyring i jula, men klarte ikke det når hverdagen i januar kom. Blomstene frøs, og nye ble kjøpt inn i april når faren for frost i vinduet var over! Huset har grunnet omlegging av Andebuveien på slutten av 1800-tallet kommet svært tett innpå nettopp Andebuveien. Det at vi nå har fått isolert vegg og bedre vinduer medfører mindre støy inne i Gamlestua.

Vi  har hatt det kaldt og tungvint. Før vi begynte på dette store restaureringsarbeidet i 2010, trodde vi dette bare var noe vi måtte slå oss til ro med. Det virket utenkelig at vi skulle få tatt inn forfall innvendig og utvendig i Gamlestua, ha arkeologer inne i huset vårt, kle om alle vegger og bytte tak. Science fiction som fikk oss nesten til å le. Hadde du spurt oss i 2008 om alt dette arbeidet skulle gjøres, ville vi nettopp flira, og lurt på hvilken klode du bor på.

De siste årene har vært intense, og givende. Vi er to generasjoner som ser fremskritt og får ta vare på vår lille del av kulturarven sammen. Å ha arkeologer her i to perioder over flere uker var både slitsomt og interessant. Vi lærte mye! Det at det har bodd mennesker akkurat her siden Bronsealderen er spesielt.  Vi har ikke gjort dette alene. Dette har gått med godt samarbeid med Vestfold Fylkeskommune, Norsk kulturminnefond, SMIL-midler, gode lånebetingelser i Sparebank1 Nøtterøy. Det at vi i tillegg har hatt godt samarbeid med snekker Arne Folkestad, Dahlen sag og Høvleri og arkitekt Ole Christian Thorkildsen, gjør at vi idag er stolte av arbeidet så langt.

Med gamle hus blir vi aldre ferdig. Småplukk står igjen. Men vi har det varmt, huset fungerer og vi er svært takknemlig!

Takk til alle som har bidratt til at vår slekt fortsatt kan bo på Them nedre i nye århundre!
Nå kan vi ha blomster i vinduskarmen,
også vinterstid (uten at de fryser) i Gamlestua
Bilde fra Julen 2012

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar