lørdag 23. februar 2013

Ny ytterdør mot Andebuveien

Våren 2012 kom nye ytterdører på plass mot Andebuveien. Vi gleder oss over alle fremskritt! Endelig var det klart for montering av ytterdører mot Andebuveien. Vi har gamle orginaldører som ble restaurert tidligere. Dette er dører i fiskebensmønster. Vi viste ikke helt hvordan yttervegg mot Andebuveien med doble dører skulle løses. Skulle vi velge å bruke de gamle dørene ved yttervegg, og flytte de fra der de opprinnelig har vært? (Ved den gamle tømmerytterveggen?) Det som ble løsning med arkitekt, fylkeskommune, snekker og oss var å lage kopi av gamle dører. Det vil si at gamle dører blir "innerdører" som vernes for vær og vind, og står der de orginalt har stått i mange hundre år. Dører ble kopiert med fiskeben, og stål ble slipt til for å få riktig profil på mønster i døren.

 Vi er fornøyd med ny dør, gjennomført arbeid også her!
 Gammel dør - som vi fortsatt har på innsiden av ny dør!

Veldig deilig å få dør på plass, men plutselig er det fullt av sagflis, treverk med mer innvendig. Utrolig få bilder av alt kaoset underveis i restaureringen. Det beste med å vaske foreksempel tømmerveggene etter slikt arbeid, er at det er helt tydelig hvor du har vasket!
Her ser vi bilde fra langgangen. Denne gangen viser tydelig at Them nedre har bestått av flere hus tidligere. På høyre side ser du solid tømmervegg til Middelalderstua (gamlestua). 6 stokker til taket! På venstre side er dagligstua vår. Den er fra 17-1800-tallet og tømmeret er her betraktelig mindre. Arne Berg (spesialist på Middelalderbygninger, NIKU) mente huset har blitt bygget sammen en gang på 17-1800-tallet. At langgangen vår er tidligere "kjerrevei" mellom husene. Spennende! Gangen er forholdsvis upraktisk, men spennende med en slik mulig forklaring på hvorfor denne lange gangen!

Når mor i huset vokste opp, var denne ytterdøren ikke i bruk. Det ble isolert i enden, og døren ble ikke synlig fra innsiden. Denne ble åpnet av oss i 1996. Ytterdør restaurert, og vi fikk innervegg (entre) i langgangen for å beskytte gammel dør.



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar